Bandstootkampioenen!

De afgelopen twee weekends hebben we liefst vier nieuwe Nederlands Kampioenen Bandstoten gezien, bandstoten klein hoofdklasse, eerste klasse, tweede klasse en derde klasse.

En wat was het bij vrijwel alle NK’s ongekend spannend! Een uitgebreid verslag

13 juni 2024

Bandstoten is een prachtige discipline: schijnbaar eenvoudig, maar verraderlijk lastig. In de praktijk ongekend moeilijk om op hoog niveau te spelen! Kampioenschappen kenmerken zich vaak door wisselende kansen, en veel kanshebbers op de titel. De afgelopen weekends waren geen uitzondering!

 

 

John Stavenuiter Nederlands Kampioen Hoofdklasse bij jubilerend Vrijthof

Een felicitatie is wel op zijn plaats voor biljartvereniging ’t Vrijthof in Oirschot. Felicitaties met het 90-jarig jubileum – een hele prestatie! De burgemeester van Oirschot was aanwezig bij de start van het NK, als waardering voor het jubileum van 't Vrijthof.

Voor veel spelers is het behalen van een nationale finale één van de mooiste dingen die zij kunnen bereiken in het biljarten. Voor nog veel meer spelers is het iets waar ze misschien wel van dromen, maar wat nooit realiteit is geworden. Een NK is voor biljarters die het meemaken vaak een hoogtepunt dat zij niet snel zullen vergeten. Om dan te kiezen het jubileum op te luisteren met de organisatie van een NK: heel erg leuk!

Maar niet alleen zijn felicitaties op zijn plaats voor de organisatie. Ook een flinke pluim voor uiteindelijke winnaar John Stavenuiter, die via social media zijn volgers informeerde over de voortgang. Het zag er lang niet uit dat John de titel zou pakken. Immers, Ferry van Stralen startte vlekkeloos met 8 uit 4. En ondanks dat ook John goed was gestart met 6 uit 4, stond hij slechts op plek vier. Op plek 2 stond Wim Pelders met 7 uit 4, en op plek 3 favoriet Harold Megens met 6 uit 4 en een (veel) beter moyenne dan John.

Maar toen kwam ronde 5. John versloeg knap Ferry van Stralen met 75-28 in 16 beurten, en Harold Megens versloeg nummer twee Wim Pelders. Plotseling was John zelf de nummer 2, hield hij in ronde 6 Wim Pelders achter zich met een gelijkspel in 19 beurten, en wist hij wat hem in de slotronde te doen stond: winnen van Harold Megens!

Dat deed John in een zeer spannende partij: 75-67 in 22 beurten, waardoor hij zowel Harold als Wim nipt voorbleef – en met de Nederlandse titel als beloning.

Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Hoofdklasse (Oirschot) 

 





 

Maikel Dijkmans in slotwedstrijd naar titel NK Bandstoten Eerste Klasse

Bij het NK Bandstoten Eerste Klasse in de Driesprong in Aalten was het niet minder spannend. Wat zeggen wij: het was ongekend spannend! Ook hier kwam de beslissing pas in de slotwedstrijd, en ook hier was het de nummer 1 in de poule die vlak voor de finish deze eerste plek verloor.

Lucien Dumas had na zes van de 7 wedstrijden de perfect score: 12 uit 6. Echter, de titel was nog niet binnen omdat de nummer twee Maikel Dijkmans met 10 uit 6 hem nog zou kunnen achterhalen, zeker omdat het moyenne van Maikel (2.680) nauwelijks minder was dan dat van Lucien (2.704).

Maikel wist dus wat hem te doen stond: in de slotwedstrijd Lucien zijn eerste nederlaag toebrengen, en met zodanig verschil dat de achterstand in moyenne ongedaan zou worden gemaakt. En dat lukte! Maikel won 55-41 in 23 – en stond als beloning op de hoogste trede.

Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Eerste Klasse (Aalten) 

 


 

Mehmet Apaydin met hakken over de sloot naar winst NK Bandstoten Tweede Klasse

De NK’s Tweede en Derde Klasse waren allebei in het weekend hiervoor, allebei in de gezellige Veemarkt in Doetinchem – en ook hier was de spanning onverminderd groot. Ook hier was het zeer close, en moest de slotwedstrijden uitsluitsel brengen. En ook hier was moyenne weer een belangrijke factor!

Ook nu was er de situatie dat de nummer 1 na zes partijen twee punten voorsprong had (Mehmet Apaydin 6-10, Harry Pluijmaekers 6-8), maar dat de nummer twee een beter moyenne had. Ditmaal moesten beide spelers niet tegen elkaar, en dus wist Mehmet wat hem te doen stond: hij mocht niet verliezen in zijn slotpartij tegen de al uitgeschakelde Cor van Beers.

Harry deed wat hij moest doen in de slotpartij, hij won uiterst sterk 40-19 (12) tegen nummer drie Bert van Moorst. Heel mooi voor de sympathieke Harry, die een jaar geleden nog zo’n onfortuinlijke NK Libre Klein Derde Klasse meemaakte – waar hij voor niets de lange rit van het Limburgse Eygelshoven naar het Noord-Hollandse Hoorn maakte. Op dit NK Bandstoten Klein Tweede Klasse nam Harry geweldig revanche, met ruimschoots het beste moyenne van alle deelnemers.

Maar de titel zou hem dit niet opleveren! De titel ging naar Mehmet Apaydin, die zich in een moeizame slotpartij met de grootste moeite naar een gelijkspel ploeterde (40-20 in 24), en daarmee nipt (maar daarom niet minder prachtig!) zich mocht kronen tot Nederlands Kampioen.

Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Tweede Klasse (Doetinchem) 

 




 

Willem Visscher op moyenne naar Nederlandse titel derde klasse

Het NK Bandstoten Derde Klasse was iets minder spannend dan de andere drie bandstoten NK’s. Weliswaar leek het op papier heel spannend (nummer 1 Willem Visscher en nummer 2 Corry van der Laar eindigden allebei met 12 uit 7), maar in de praktijk viel dit wel mee.

Nummer 1 Willem Visscher begon ongeslagen met 12 uit 6 aan de slotpartij tegen Corry van der Laar met 10 uit 6, en gezien het ongekende moyenneverschil (1.356 voor Willem, 0.770 voor Corry) was er voor de nummer 1 geen gevaar, ook niet als hij dik zou verliezen.

Corry bekroonde haar mooie NK met een heel knappe 24-17 (16) overwinning in de slotpartij, en was zo de enige die de sterke Nederlands Kampioen Willem een nederlaag had weten toe te brengen.

Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Derde Klasse (Doetinchem)

 



 

Relevante Links
Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Hoofdklasse (Oirschot)
Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Eerste Klasse (Aalten)
Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Tweede Klasse (Doetinchem)
Alle info & uitslagen NK Bandstoten Klein Derde Klasse (Doetinchem)

 

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Jan Rosmulder, en via deelnemende spelers/organiserende locaties

Bandstoten NK
Volg ons online