Dalende trend gekeerd: KNBB meldt fikse groeicijfers voor biljart, pool en snooker

Na jaren van daling was er vorig seizoen al voor het eerst een stijging in ledenaantallen. Maar dit seizoen is de groei KNBB-breed, over alle secties. Het aantal lidmaatschappen is met ruim 2.5% toegenomen, bij pool en snooker zelfs (ruim) boven de 10%!

KNBB-directeur Willem La Riviere: “Een bevestiging van de groeiende populariteit van de keusporten, en een beloning voor alle inspanningen. Wat ons betreft is dit nog slechts het begin!”

16 september 2024

NIEUWEGEIN - Eerlijk is eerlijk: ook vorig seizoen hadden we al een klein beetje ledengroei. Maar destijds betrof deze groei nog niet alle secties maar ‘alleen’ pool, snooker en driebanden, dus nog niet de grootste sectie, carambole – vandaar dat we dit nieuws toen nog niet te groot wilden brengen.

Maar dit jaar is het dan eindelijk zover. Wat biljarters al geruime tijd voelden aankomen, en waarvan KVC-voorzitter Ad Ketels onlangs in een groot interview nog aangaf dat het topprioriteit had, het is nu eindelijk gebeurd.

Bij de start van het nieuwe biljartseizoen 2024-2025, met peildatum 1 september 2024, is de KNBB ten opzichte van vorig seizoen in alle disciplines gegroeid, en flink ook! Voor het eerst in jaren was er een plus voor KNBB Vereniging Carambole (+0.4%), wederom solide groei voor sectie driebanden (+1.1%), en de procentueel grootste klappers voor sectie snooker (+10.9%) en sectie pool (+14.6%). Ongekende groeipercentages dus, zeker bij pool en snooker. Het leidt al met al tot een mooie groei van ruim 2.5% voor de KNBB als geheel, van net iets onder de 22.000 naar net iets boven de 22.500 lidmaatschappen. In absolute zin ruim 500 leden meer. Een ongekende progressie!

 

Ongekende groei bij poolbiljart: in één seizoen bijna 15% meer leden! Foto: Rob Kleinjans

 

KNBB-directeur Willem La Riviere en KNBB-voorzitter Henk Vegter over de achtergronden van deze stijging

In een eerste reactie geeft KNBB-directeur Willem La Riviere aan: “Het is een stijging die ons enorm verheugt, maar die wat ons betreft zeker niet uit de lucht komt vallen: we zagen deze groei al een tijdje aankomen.”

“Kijk alleen maar naar de populariteit van biljarten, pool en snooker, naar het imago. De media schrijven volop over biljarten, zeker de lokale en regionale media, en eigenlijk altijd in positieve zin. Steeds vaker merken wij dat ook jongeren een potje spelen. Meer biljarters dragen hun sport op positieve wijze uit, met trots, bijvoorbeeld op social media. Bij snooker zien we positieve ontwikkelingen, en ook steeds meer jonge snookeraars – met Snookervereniging Groningen als meest in het oog springende voorbeeld. Dat kunnen we eigenlijk ook zeggen van carambole waar door de inzet van echte liefhebbers ineens weer clubs met biljartende kids zijn ontstaan, bijvoorbeeld bij Het Groene Laken op Urk en bij Royal in Heeswijk-Dinther. Dit hebben wij jaren niet gezien! Driebanden is al jaren uiterst stabiel, en grote events eerst jarenlang live op Ziggo Sport en tegenwoordig op RTL7 dragen hier positief aan bij. En pool, wel dat heeft in eigenlijk alle opzichten de wind mee. Het beleid met toegenomen focus op regionale opzet en grote landelijke events als het NK Pool op RTL7 heeft zich volop uitbetaald, en steeds meer poolzalen zitten iedere avond ramvol.”

 

“Het is een stijging die ons enorm verheugt, maar die wat ons betreft zeker niet uit de lucht komt vallen: we zagen deze groei al een tijdje aankomen.”
Willem La Riviere, directeur KNBB

 

“Het zijn stuk voor stuk allemaal heel positieve ontwikkelingen, veelal ook zaken die speerpunt van beleid zijn geweest van de KNBB. Maar de belangrijkste veranderingen zitten misschien nog wel op andere vlakken: de toegenomen onderlinge solidariteit tussen KNBB, districten en clubs, de toegenomen waardering voor de waarde van de KNBB, en een eerste, voorzichtige omslag naar een productaanbod dat beter aansluit bij de wensen van het publiek. Zo omarmen steeds meer districten het dagbiljarten, passend bij de wens van veel biljarters om niet meer (laat) in de avond te spelen. Er is een ontwikkeling gaande van collegabonden die weer onder de vlag van de KNBB willen spelen, zoals onlangs de regionale poolcompetitie die gelukkig weer bij ons is aangesloten. Er is een omslag in beleid bij steeds meer verenigingen en districten om ook niet-competitiespelende leden aan te melden, om zo solidair te zijn met de KNBB en bij te dragen aan het biljarten als geheel. En tenslotte heeft ook de creativiteit bij onszelf als KNBB enige invloed gehad. Vertaald in investeringen in maatschappelijke programma’s als Tijd voor Krijt en Smartcue. Maar zo hebben we onlangs ook onze maatschappelijke rol richting Bonaire gepakt met de verdere ontwikkeling van poolen op het eiland – met tot gevolg leden die allemaal meetellen voor de KNBB.”

“Al met al is deze ledengroei een bevestiging van de groeiende populariteit van de keusporten, en een beloning voor alle inspanningen van ons als KNBB, maar zeker ook bij de districten, de clubs en de talloze vrijwilligers. Het omslagpunt waar we het al jaren over hadden is inmiddels bereikt, en met de potentie voor volop verdere groei. Wat ons betreft is dit nog slechts het begin!”

 

Tekenmoment/persconferentie op Bonaire. Foto ©FEBIBO

 

Volop mogelijkheden voor verdere groei, maar ook volop risico’s/uitdagingen

Van veel kanten positieve ontwikkelingen dus! Betekent dit dat wij nu op onze lauweren kunnen rusten? KNBB-voorzitter Henk Vegter: “Nee, dat betekent het allerminst, want: we zijn er nog lang niet. Nog altijd is de gemiddelde leeftijd bij KVC stijgend, en nog altijd verliezen we ieder jaar enkele honderden leden puur vanwege overlijden of stoppen door slechte gezondheid. Nog altijd zijn bij sommige clubs de helft en soms zelfs meer van hun leden niet aangemeld bij de KNBB, waardoor clubs en spelers wel de lusten hebben van het werk van de KNBB maar er zelf geen bijdrage aan leveren. En nog altijd biljarten veel mensen bij collegabonden waardoor ze niet financieel bijdragen aan zaken als gehandicaptensport, talentontwikkeling, lobbywerk, media-aandacht en promotie, maar wel profiteren ervan – en mede hierdoor tegen lagere kosten dan wij hun producten kunnen aanbieden. Plus, waardoor ze wél biljarten, wat wij graag zien, maar zij niet in onze ledencijfers zichtbaar zijn. Hierdoor lopen wij broodnodige inkomsten mis, en wordt onze invloed en lobbykracht richting politiek, sport en beleid onnodig beperkt.”

 

“Gelukkig lijkt het tij aan alle kanten gekeerd, een ontwikkeling waarvan wij hopen en verwachten dat deze zich de komende jaren zal blijven voortzetten. Zodat biljarten, pool en snooker de komende jaren een steeds sterkere positie kunnen krijgen en steeds meer worden gewaardeerd. En zodat daarmee de kostenstijgingen beperkt kunnen worden, er meer kan worden geïnvesteerd in promotie en productvernieuwing, en reisafstanden niet groter zullen worden maar juist kleiner. Kortom: waardoor we alleen maar weer verder kunnen groeien.”

Henk Vegter, voorzitter KNBB

 

“Gelukkig lijkt het tij aan alle kanten gekeerd, een ontwikkeling waarvan wij hopen en verwachten dat deze zich de komende jaren zal blijven voortzetten. Zodat biljarten, pool en snooker de komende jaren een steeds sterkere positie kunnen krijgen en steeds meer worden gewaardeerd. En zodat daarmee de kostenstijgingen beperkt kunnen worden, er meer kan worden geïnvesteerd in promotie en productvernieuwing, en reisafstanden niet groter zullen worden maar juist kleiner. Kortom: waardoor we alleen maar weer verder kunnen groeien.”

“Laten we hopen dat deze ledenstijging van ruim 2.5% niet eenmalig is – maar het begin van een nieuwe bloeiperiode van de sport waarop wij zo gek zijn.”

 

Volle zalen bij driebanden events, live te zien op Nederlandse televisie. Foto: Ton Smilde

 

KNBB Leden/Lidmaatschap
Volg ons online