Erik Vijverberg in spetterend slot naar titel Masters Artistiek 2024

Heerlijke climax in finale tegen Jop de Jong.

Een fotoverslag vanuit de Biljartacademie in Sittard, met video van het beslissende figuur

22 april 2024

SITTARD – Het was een prachtige locatie voor het tweeluik van de Simonis Biljartlakens Masters Artistiek en het NK Artistiek Eerste Klasse: de Biljartacademie in Sittard. Op deze fraaie plek vond de climax plaats van een mooi artistiek seizoen, waar met name door Jop de Jong een ongekende strijd was geleverd om zich toch te kunnen kwalificeren. Wat op het nippertje lukte!

En een climax zou het worden in Sittard – al begon het nog relatief rustig.

 


 

De poulefase van de Masters Artistiek hadden als nummers 1 en 2 van poule A Benny Smits en Jop de Jong, en van poule B René Dericks en Erik Vijverberg, die als nummer 2 in de poule toch het hoogste percentage van alle deelnemers had: 63%.

 


 

De kruisfinales werden gewonnen door de beide nummers twee uit de poule. Erik Vijverberg versloeg Benny Smits, en Jop de Jong had het hoogste percentage van iedereen in een mooie strijd tegen René Dericks: 70 tegen 60%.

Dit betekende een finale tussen titelverdediger Jop de Jong en zijn leermeester Erik Vijverberg. Spannend was het letterlijk tot het laatste figuur, het minst gemaakte figuur van allemaal. Maar Vijverberg maakte hem al bij zijn eerste poging, en daarmee was hij de Master Artistiek 2024.

 



 

Verliezend finalist en titelhouder Jop de Jong was na afloop zeer complimenteus voor de nieuwe kampioen: “Na 5 jaar Nederlands kampioen te zijn geweest, moest ik nu mijn meerdere erkennen aan Erik Vijverberg! Erik, gefeliciteerd jongen, na een seizoen waarin je je een beetje op de achtergrond bevond, maar wel constant goed scoorde, heb je de titel dik verdiend.”

“Maar joh, wat een kraker van een finale, spannend tot het laatste punt. Ik had mijn achterstand van 20 punten na twee gebroken pomeransen teruggebracht naar 1 punt tot het voorlaatste figuur. Erik mocht het afmaken op figuur 60; het minst gemaakte figuur, en hij knalt hem er in één keer raak op. Respect.”

“Vind ik het jammer? Natuurlijk baal ik, voor je gevoel laat je het altijd liggen bij de makkelijke ballen, en vergeet je alle moeilijke ballen die je hebt gemaakt. Maar ik heb goed gespeeld, en dat is voor mij het belangrijkste. Dat Erik dan wint door beter spel in een prachtige finale met een prachtige bal, vind ik nooit erg. Dat dit waarschijnlijk consequenties zal hebben voor mijn afvaardiging naar Europese toernooien, vind ik het meest jammer, maar zo gaat het nou eenmaal.”

“Dan nu mijn dankwoordjes! Als eerste Erik Vijverberg voor de mooie finale! Dan mijn super sponsoren die niet alleen mij steunen maar ook nog eens het beste van het beste aan kwaliteit leveren: Buffalo en Dibo; bedankt! Tenslotte iedereen die dit leest, bedankt. Altijd leuk om te weten dat achter mijn telefoontje een heleboel mensen zijn die mij steunen.”

“Nou, door naar het volgende toernooi, het WK zal zijn in juni!”

De reactie na afloop van Erik Vijverberg was kort maar krachtig: “Word ik zo maar Nederlands kampioen artistiek pfff wat lekkkuuuuhhhhh.”

 




 

Tegelijk met de Masters Artistiek vond dit weekend in de Biljartacademie ook het NK Artistiek Eerste Klasse plaats. Hier was Mark Janssen baas in eigen huis, voor Eric van Kampen en Cock Ooms.

Het Nederlandse artistiek seizoen 2024 zit erop – en kon zich geen mooier einde wensen.

 

 

Meer info

Alles over de Simonis Biljartlakens Masters Artistiek (KNBB Agenda)
Alles over het Simonis Biljartlakens NK Artistiek Eerste Klasse (KNBB Agenda)
Updates & video’s van beide events (Biljart Artistiek Facebook)

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Jan Rosmulder
Video: Patrick de Haan
Met dank aan: Biljart Artistiek/Ewald Holzhaus

Artistiek Masters Artistiek NK
Volg ons online