Op het Bondsbureau kwam onlangs de vraag binnen of voor de B-instructeurs opleiding de cursusleider naar Groningen kon komen in plaats van de cursisten naar Nieuwgein.
Het leek mij een uitdaging om daar gehoor aan te geven.
De cursus werd gegeven in de Sociëteit De Harmonie en besloeg een periode van 2 weekends van vrijdagavond t/m zondagmiddag.
De Harmonie beschikt over 10 biljarts waarvan er twee in de kelder staan.
Dat werd grotendeels mijn domein. Op de zondag was de locatie gesloten en hadden we de beschikking over 8 biljarts boven, waar de cursisten dankbaar gebruik van maakten om elkaar les te geven en hun eigen vaardigheid verder te ontwikkelen.
De cursisten waren: Jan Leupen, Boele Boelens, Gerard Mulder, Hendrik Freije, Jan van Domburg, Renze de Vries, Rob Zwerver, Roelf van der Land, Albert Schuringa, Thomas Dröge en Willem Hollewand.
In een sfeervolle en veilige omgeving waar we elkaar van lof en kritiek voorzagen, werden de lessen gegeven. De cursisten waren erg leergierig en tevens kritisch op het aangebodene.
Ik kijk met veel plezier terug op 2 weekenden waar we intensief met elkaar gewerkt hebben. Zeker aan de manier waarop en niet te vergeten de catering die ook door de Harmonie verzorgd werd.
Piet Verschure
Biljartinstructeur KVC
OPLEIDING TOT BILJARTINSTRUCTEUR - B.
Een verslag/recensie door één van de deelnemers: Albert Schuringa
Onlangs werd door de biljartcommissie van sociëteit de Harmonie te Groningen in samenwerking met de KNBB de mogelijkheid geboden een opleiding te volgen tot biljartinstructeur B.
In totaal hebben 11 personen met een libre moyenne variërend van 2 tot 5 aan deze opleiding meegedaan.
Namens de KNBB werd de cursus gegeven door Piet Verschure.
De opleiding werd gegeven in 2 driedaagsen. De eerste 3-daagse werd gehouden op 22 tot 24 maart 2024, de tweede 3-daagse volgde 3 weken later van 12 tot 14 april.
Tijdens deze intensieve 3-daagse sessies werd gebruik gemaakt van een reader, samengesteld door de KNBB.
De volgende aspecten zijn tijdens de cursus aan bod gekomen: houding, keuvoering, de loop van een bal, achterhand, afstoten, voorhanden, mikpunt en raakpunt, trekken, doorstoten, ketsen, het geven van effect, stoottechniek, amortiseren, sturen van bal 2, uitwijkingstheorie, hoek van inval/uitval, overdracht van snelheid en effect, masseren en piqueren.
Bij de verschillende onderdelen werd door Piet benadrukt om bij het lesgeven een korte en simpele uitleg te geven en geen lange verhalen te houden, want dan volgt de leerling het niet meer.
Vooral is daarnaast van belang: “kijk goed naar de leerling; wat heeft hij nodig om een betere biljarter te worden”.
Interessant was de “kloktheorie” van Piet, waar je bij het amortiseren gebruik van kan maken. In de praktijk bleek dit zeer effectief te werken.
De laatste dag moest er examen afgelegd worden bestaande uit 2 onderdelen: een schriftelijk gedeelte, waarbij een aantal zaken uit de reader aan bod kwam en vervolgens een praktijkgedeelte, waarbij alle deelnemers beurtelings als leraar hun vaardigheden bij bepaalde onderdelen moesten tonen.
Dankzij de bekwame en intensieve begeleiding van Piet hebben alle 11 deelnemers hun diploma behaald.
Als deelnemers kijken wij terug op een cursus waar we veel van opgestoken hebben.
Af en toe best pittig maar vooral deskundig gegeven in een bijzonder prettige sfeer.
Albert Schuringa
Meer info over de Biljartinstructeur opleidingen
Alles over Biljartinstructeur A
Alles over Biljartinstructeur B
Biljartinstructeur recensies
Biljartinstructeur overzicht
Tekst: Piet Verschure
Tekst deelnemer: Albert Schuringa
Foto's via Piet Verschure