Dit weekend was het zover. Onder leiding van Piet Verschure, Portefeuillehouder Breedtesport KVC, en met Lion de Leeuw als inspirerend leraar, was er weer een mooie gecombineerde groep Biljartinstructeur A (dat opleidt tot trainer op districtsniveau) en Biljartinstructeur B (dat opleidt tot trainer op verenigingsniveau).
De geslaagden voor de A-cursus:
Chris Bakker, Wim Jelwerda, Joop Roelands, Ad Ketels, Peter Gnodde, Nico Sandberg, Herman Hartwig, Kees Klijbroek.
Voor de B-cursus zijn dat:
André Vredegoor, Benny Beek en Laurens Maatman.
Piet Verschure blikt met tevredenheid terug: “Het was een leuke, leergierige groep die moet leren te denken als instructeur en niet als biljarter. Lion en ik hebben dit weer met plezier gedaan.”
De organisatie was dus tevreden – maar hoe zat dit met de deelnemers? We vroegen het aan Peter Gnodde (Biljartinstructeur A) en Benny Beek (Biljartinstructeur B).
Met welk doel ben je begonnen aan de cursus?
Peter: “Ik ben deze cursus gaan volgen, omdat ik duidelijk de problemen zie binnen de biljartsport met betrekking tot de vergrijzing. Daarom wilde ik graag een goede basis hebben als ik les zou gaan geven. Dus dat ik dit op een onderbouwde manier kan doen.”
“Ik ben deze cursus gaan volgen, omdat ik duidelijk de problemen zie binnen de biljartsport met betrekking tot de vergrijzing. Daarom wilde ik graag een goede basis hebben als ik les zou gaan geven. Dus dat ik dit op een onderbouwde manier kan doen”
Benny: “Eigenlijk had ik drie doelen, ten eerste wilde ik natuurlijk leren hoe ik een beginnende biljarter zou kunnen helpen beter te gaan biljarten, ten tweede wilde ik mijn niveau verbeteren en constanter maken en ten derde wilde ik, als bestuurder van KVC, weten wat de cursus inhield om hem ook bij andere biljarters/verenigingen te promoten.”
Waarover ben je het meest positief?
Peter: “Ik ben het meeste positief over de nieuwe benadering van de instructeurs ten opzichte van de toekomstige leerlingen, en ik ben dus ook van mening dat het nieuwe lesprogramma goed doordacht is, vooral ook op mentaal vlak. Zit ook een mooie opbouw in. Je kan op elke niveau instappen.”
Benny: “Het meest positief ben ik over de docenten. Zowel op didactisch als technisch gebied waren beide zeer vaardig.”
"Het meest positief ben ik over de docenten. Zowel op didactisch als technisch gebied waren beide zeer vaardig”
Waarom zouden mensen moeten/willen deelnemen aan de Biljartinstructeur cursus?
Peter: “Als we allemaal op dezelfde manier gaan lesgeven, gaat dat bijdragen aan een mooie basis voor de biljartsport. En die is dan bij iedereen gelijk, en het maakt dan uit bij welke trainer je zit.
"Eigenlijk kun je stellen dat je er zoveel van opsteekt waardoor je nog enthousiaster wordt over de biljartsport”
Benny: “Aan het begin van de cursus werd verteld dat een biljarter over drie dingen moet beschikken. Theoretische kennis, praktische kennis en mentale kennis.
Theoretische kennis werd aangedragen op een andere, betere wijze dan menig goed bedoelende clubgenoot doet. Met de theoretische kennis zal door veel oefenen de praktische kennis gaan toenemen. De mentale kennis zit letterlijk en figuurlijk tussen de oren. Misschien wel het moeilijkste om te vergaren.
Eigenlijk kun je stellen dat je er zoveel van opsteekt waardoor je nog enthousiaster wordt over de biljartsport.”
Tekst: KNBB
Foto’s: Piet Verschure
Met dank aan Piet Verschure, Portefeuillehouder KVC