Ledengroei als doel

Ad Ketels is ruim een jaar aan het roer als voorzitter van KNBB Vereniging Carambole. Wat is er is in deze tijd gebeurd, en wat zijn de doelen voor de toekomst? Een uitgebreid interview, weergegeven in de vorm van een monoloog

02 september 2024

DRIEHUIS – Superfit, energiek, ondernemend, succesvol. Vier woorden die onlosmakelijk zijn verbonden met Ad Ketels, sinds iets meer dan een jaar voorzitter van de grootste sectie van de KNBB, KNBB Vereniging Carambole (KVC). Een niet alledaagse verschijning, die zeer succesvol is geweest in IJmuiden en Haarlem met uiteindelijk zes vestigingen van Warme Bakker Ad Ketels. Alles vanaf vestiging één eigenhandig opgezet door Ad die zelf ook daadwerkelijk het brood en banket bakte, vervolgens met succes steeds meer vestigingen geopend met een succesvolle combinatie van verkoop in de zaak en leveringen aan horeca en o.a. verpleeghuizen, en uiteindelijk op het hoogtepunt goed verkocht. Kernwoorden hierbij: hard werken en aanpakken.

Het is een fraaie woensdagmiddag als wij richting Noord-Holland rijden voor een uitgebreid gesprek met Ad Ketels, lid van Biljartvereniging Velsen waar hij inmiddels al 13 jaar voorzitter is. Ad is zelf ook actief biljarter in o.a. de kadercompetitie. We bezoeken zijn prachtige huis met fraai aangelegde tuin en eigen biljartkamer. We willen van Ad weten hoe hij zijn ondernemersgeest gebruikt in het biljarten, of zijn mentaliteit van aanpakken en doorpakken soms niet conflicteert met het werk in een vereniging, over de mogelijke synergie tussen carambole en driebanden, hoe hij biljarten aantrekkelijker denkt te maken voor spelers, publiek en media, en op welke wijze hij denkt te komen tot zijn uiteindelijke doel: ledengroei.

We nemen plaats in één van de gezellige cafés die Driehuis rijk is, en horen een man die bepaald niet is gekomen om op de winkel te passen, maar die een duidelijk doel heeft: het traditionele biljart een aantal stappen vooruit brengen.

Vlak na zijn officiële benoeming als voorzitter van KVC schreven we dit stuk over de ambities van Ad. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder. Wat is er inmiddels bereikt, en hoe staat het ervoor met de ambities? Een verslag vanuit Driehuis.

 

 

Ondernemersgeest

“Ja, ondernemersgeest dat heb ik wel. Moet ook wel! Als je een eigen bedrijf opstart, dan betekent dit over het algemeen: hard werken, zorgen dat je niet verzaakt, er dag in dag uit staan. Het zijn de noodzakelijke voorwaarden voor succes voor iedere onderneming.”

“Op een bepaald moment kan dit wel eens wat lastiger worden, bijvoorbeeld toen mijn bedrijf zo groeide en er steeds meer vestigingen kwamen. Dat betekent dat je niet altijd meer zelf op iedere locatie kunt zijn, en steeds meer afhankelijk bent van de mensen die voor je werken. Toch kan ik hierover niet klagen: ik heb vrijwel uitsluitend medewerkers gehad die óók hard werkten, en die wilden helpen de zaken tot een succes te maken. Ik denk dat dit deels kwam omdat ze in mij iemand zagen die zelf ook gewoon keihard bleef werken, ook toen ik al aardig wat zaken had. Daarnaast vind ik dat werkgever en werknemer het altijd samen zullen moeten doen. Het helpt als mensen zien dat ze met elkaar iets bereiken.”

 

“Ja, ondernemersgeest dat heb ik wel. Moet ook wel! Als je een eigen bedrijf opstart, dan betekent dit over het algemeen: hard werken, zorgen dat je niet verzaakt, er dag in dag uit staan. Het zijn de noodzakelijke voorwaarden voor succes voor iedere onderneming”

 

Aanpakken en doorpakken in een vereniging

“Dat is ook wat ik probeer in het biljarten, een beweging in gang te zetten waar we met elkaar het biljarten op een hoger plan te zetten. Met elkaar dus, en met veel energie. Het ‘met elkaar’ is hierbij echt cruciaal. Immers, we zijn een vereniging, iets werkt alleen als veel mensen het proces daadwerkelijk ondersteunen.”

“Wat vaak lastig is in een vereniging is het gedeelte ‘aanpakken’, snel bijsturen als je ziet dat iets niet helemaal goed gaat. Omdat in een vereniging grote besluiten eerst moeten worden goedgekeurd in ALV’s, en omdat je altijd eerst alle lagen binnen de vereniging wilt meenemen, duren veranderingen soms iets langer dan je als ondernemer logisch zou vinden – daar constateer je een mogelijke tekortkoming, en handel je direct. Ik hoop deze urgentie ook binnen het biljarten goed mee te kunnen geven, dat is althans mijn insteek. Mijn doel is in ieder geval: niet oeverloos vergaderen. Ik hoop te kunnen bijdragen aan een cultuur waarin wij sneller en pro-actiever kunnen inspelen op de realiteit.”

 

“Dat is ook wat ik probeer in het biljarten, een beweging in gang te zetten waar we met elkaar het biljarten op een hoger plan te zetten. Met elkaar dus, en met veel energie. Het ‘met elkaar’ is hierbij echt cruciaal. Immers, we zijn een vereniging, iets werkt alleen als veel mensen het proces daadwerkelijk ondersteunen”

 

 

Synergie tussen carambole en driebanden

“Al jaren zijn in Nederland de KNBB Vereniging Carambole en KNBB Sectie Driebanden gescheiden van elkaar, aparte entiteiten dus. Daarin zijn wij internationaal gezien een uitzondering. Eigenlijk overal zijn carambole en driebanden internationaal verenigd onder de paraplu ‘carom’. En dat is ook niet zonder reden. Immers, beide kunnen elkaar aanvullen en versterken. Zo heeft driebanden relatief veel topsportevents met hoge prijzengelden en relatief veel landelijke en internationale media-aandacht maar wat minder leden/volume, wat minder breedtesport en wat minder financiële armslag. Carambole daarentegen heeft relatief weinig topsportevents met hoge prijzengelden en relatief weinig landelijke en internationale media-aandacht, maar juist relatief veel leden/volume, relatief veel breedtesport en relatief veel financiële armslag. Wie van een afstand kijkt, zegt: daar is veel synergie mogelijk, deze beide secties zouden elkaar goed kunnen versterken.”

“Want ja er zijn zeker voordelen van apart zijn, bijvoorbeeld omdat we dan zelf kunnen beslissen over carambole events. Maar er zijn ook nadelen. Zo voelt het onderscheid soms wat gekunsteld aan, omdat in de praktijk driebanden en carambole vrijwel altijd in dezelfde locaties zitten, en veelal op dezelfde tafels spelen. Het op elkaar afstemmen van de carambole en driebanden agenda’s is niet altijd eenvoudig, waardoor spelers of publiek soms moeten kiezen tussen events, en beide disciplines soms zelfs met elkaar in concurrentie lijken i.p.v. in aanvulling. En ook richting media, richting politiek of richting NOC*NSF is nu het soms lastiger om iets gedaan te krijgen. Immers, zou een driebanden doel worden bepleit, bijvoorbeeld iets vanuit topsport of een bepaald mediadoel, dan zou het sterker zijn om dit te doen vanuit een achterban van 20.000+ leden in plaats van de huidige ongeveer 1800.  En zouden we een carambole doel willen bepleiten, dan zou dit krachtiger zijn als ook internationaal erkende topsporters als Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer onderdeel zouden zijn van het gesprek, plus ook de tv-uitzendingen en media-uitingen waarin zij te zien zijn. Dit vergroot de kans op subsidies, vergroot de kans om überhaupt aan tafel te komen, en geeft meer daadkracht om dingen binnen het biljarten te kunnen verbeteren danwel behouden. Om al deze redenen is een goede samenwerking tussen carambole en driebanden voor de biljartsport van grote waarde.”

 

“Al jaren zijn in Nederland de KNBB Vereniging Carambole en KNBB Sectie Driebanden gescheiden van elkaar, aparte entiteiten dus. Daarin zijn wij internationaal gezien een uitzondering. Eigenlijk overal zijn carambole en driebanden internationaal verenigd onder de paraplu ‘carom’. En dat is ook niet zonder reden. Immers, beide kunnen elkaar aanvullen en versterken"

 

Biljarten aantrekkelijker voor spelers, publiek en media

“Ons productaanbod is voor sommige spelers goed naar wens, maar kan nog flink worden verbeterd. De realiteit is dat veel spelsoorten die ook ik heel graag speel (libre, band, kader) en eigenlijk ook driebanden klein gewoonlijk maar weinig spanningsmomenten hebben. In veel partijen is het al snel duidelijk wie gaat winnen, en zou een partij toch close zijn dan zit de spanning vrijwel uitsluitend aan het eind. Toch duren partijen soms wel een uur, anderhalf of soms wel twee uur.”

“Zowel voor spelers, publiek als media is dit niet altijd optimaal. Voor spelers niet omdat in het huidige format een partij al snel niet meer te winnen is, en voor publiek en media omdat het dan al snel best saai en langdradig kan ogen. Een oplossing zou kunnen zijn: korte partijen met meer beslissingsmomenten, bijvoorbeeld setjes. Ja dit heeft nadelen, want voor goede biljarters en voor de fijnproevers in het publiek zijn er minder lange series mogelijk. En, goede spelers zullen een deel van hun voorsprong verliezen en tegen een op papier mindere speler nu niet meer 9 van de 10 partijen winnen, maar nog slechts 7 of 8. Maar, de voordelen zijn ook evident. Voor het publiek en voor op de tv zal er net iets meer spanning zijn, net iets meer onvoorspelbaarheid en net iets meer het gevoel van ‘actie’ – en dat is in het huidige social media tijdperk met korte en snelle filmpjes wel echt belangrijk. En ook voor spelers kan het een voordeel zijn om toch nog relatief eenvoudig terug te kunnen komen, ook nadat een (betere) tegenstander uit de startblokken is geschoten.”

“Eén van de meest recente aanpassingen in ons productaanbod is het spelen van ééndaagse Grand Prix Kader Kleine Tafel. Ik heb een nieuwe opzet bedacht voor de PK’s kader 38/2 en 57/2. In de commissie WCK (Wedstrijdzaken Commissie Kader/libre/band kleine tafel) is dit besproken en hebben we besloten om er meteen het komende seizoen mee te beginnen. Geen klassiek pk meer met een paar man in een poule maar op iedere eerste zaterdag van de maand (van oktober t/m april) op meerdere locaties over het land verdeeld een Grand Prix Kader van 10.00 tot ca. 16.30 uur. Inschrijfgeld per speeldag bedraagt € 5,-. Per keer melden deelnemers zich aan bij de wedstrijdleider van de organiserende lokaliteit. De eindstand van de Grand Prixs bepalen de finalisten voor de finale NK aan het einde van het seizoen. Ieder KNBB lid mag inschrijven, de inschrijving is open.”

 

“Ons productaanbod is voor sommige spelers goed naar wens, maar kan nog flink worden verbeterd. De realiteit is dat veel spelsoorten die ook ik heel graag speel (libre, band, kader) en eigenlijk ook driebanden klein gewoonlijk maar weinig spanningsmomenten hebben"

 

Het hoofddoel: ledengroei!

“Afgelopen jaar was het kleinste ledenverlies voor KVC in jaren. Op zich heel mooi, maar het is nog steeds een daling. En met stip bovenaan moet ons hoofddoel zijn: ledengroei.”

“Eén van de manieren om dit te kunnen bereiken op de middellange en lange termijn is wat ik net beschreef: biljarten simpelweg net iets sneller en aantrekkelijker maken. Dit zal structureel moeten kunnen bijdragen aan meer leden, en vooral ook meer jongere leden. Immers, de gemiddelde leeftijd bij KVC is inmiddels ruim boven de 60, en stijgt nog ieder jaar. Iets aantrekkelijker zijn voor pakweg de veertigers in onze maatschappij is voor een gezonde toekomst van onze biljartsport cruciaal.”

 

Met stip bovenaan moet ons hoofddoel zijn: ledengroei. Eén van de manieren om dit te kunnen bereiken op de middellange en lange termijn is wat ik net beschreef: biljarten simpelweg net iets sneller en aantrekkelijker maken"

 

“Maar daarnaast zijn er nog twee quick wins, en deze liggen beide op hetzelfde gebied: dat relatief veel biljarters niet spelen onder de vlag van de KNBB/KVC. Zo hebben nog altijd veel clubs niet al hun leden aangemeld, vaak alleen de leden die competitie spelen maar niet hun clubleden. Vaak niet eens bewust of uit kwade wil, hoor. Ook mijn eigen vereniging BV Velsen had niet alle leden aangemeld, en inmiddels hebben ze dit gelukkig gedaan. Het is heel belangrijk dat bij onze verenigingen ook deze (niet competitie spelende) clubleden worden aangemeld. Deels uit solidariteit, deels uit financieel belang: voor ieder lid krijgen wij subsidie, en zo kunnen we helpen biljarten te groeien. Een clublid betaalt ook slechts €10 per jaar, en via de kortingsactie van KVC slechts €7.50 per jaar. Kortom: de kosten zijn gering, maar het belang is groot!”

“De tweede quick win: de vele biljarters die spelen bij collegabonden, op locaties die wel de voordelen hebben van het werk van KNBB/KVC, maar daar geen onderdeel van zijn en ook niet aan bijdragen. Deze collegabonden aan ons verbinden kan in het belang zijn van zowel deze bonden als onszelf, en zal kunnen bijdragen aan de ledengroei die voor onze toekomst zo nodig is.”

 

"Daarnaast zijn er nog twee quick wins voor ledengroei, en deze liggen beide op hetzelfde gebied: dat relatief veel biljarters niet spelen onder de vlag van de KNBB/KVC. Zo hebben nog altijd veel clubs niet al hun leden aangemeld, vaak alleen de leden die competitie spelen maar niet hun clubleden. De tweede quick win zijn de vele biljarters die spelen bij collegabonden, op locaties die wel de voordelen hebben van het werk van KNBB/KVC, maar daar geen onderdeel van zijn en ook niet aan bijdragen. Deze collegabonden aan ons verbinden kan in het belang zijn van zowel deze bonden als onszelf"

 

 

Tekst & foto’s: KNBB
Foto oorkonde afscheid Ad Klijn: via Ad Ketels

Initiatieven KNBB KVC
Volg ons online