Tijd voor Krijt: De Tussenstand

U heeft de laatste tijd een flink aantal positieve berichten gezien over ons laagdrempelige/recreatieve biljartproject Tijd voor Krijt. Wat is nu precies het effect voor de deelnemende locaties: wat gaat goed, en wat kan nog beter? We vragen het aan projectleider Michel Hofstede en aan één van de deelnemende locaties, en geven een praktijkvoorbeeld van hulp/contact richting een gemeente

14 oktober 2024

Wist je dat deelname Tijd voor Krijt oplevert:

  • Bij en voor elke regio/vereniging is het persbericht geplaatst in de fysieke en digitale krant(en). Kortom zichtbaarheid en exposure voor jouw vereniging!
  • Gemiddeld meer dan 3 personen aanwezig bij de startdag
  • (Nieuwe) contacten gelegd tussen de gemeente en/of de sportbedrijven, waarbij nog meer kansen in activiteiten, maar ook in cash voor de vereniging besproken zijn
  • (Versterkte) samenwerking met de KNBB 

 

 

10 verenigingen bezocht (peildatum 14-10-2024):

  • Café Scholten
  • Biljartclub de Kimme
  • Hermandad, Royal en SDS
  • BV de Voorstad
  • De Rietlander
  • 't Caves
  • BV Geldrop
  • Biljartvereniging Geinburgia 
  • VEGABV
  • B.I.O.S Barneveld 

 

Gemiddeld 3,4 deelnemers bij de aanloop/start van deelname aan Tijd voor Krijt!
Gemiddeld 1,4 nieuwe leden (mede) door deelname aan Tijd voor Krijt!

 


 

Gaan nog meedoen (dit jaar)

  • Biljartclub OSO
  • B.V. Germenzeel
  • BV Castricum

 

 

Hoe kan mijn club of vereniging meedoen?

Wil je als bij de KNBB aangesloten club of vereniging (GRATIS!) meedoen? Stuur een berichtje naar info@knbb.nl o.v.v. "Tijd voor Krijt" of naar m.hofstede@knbb.nl (projectleider vanuit de KNBB). Geldt dus voor clubs en verenigingen in heel Nederland, en niet alleen gericht op ouderen maar op iedereen die op laagdrempelige wijze de instap naar het biljarten (weer) wil proberen.

 


 

 

Ervaringen van ’t Caves in Wintelre

Eén van de eerste locaties die dit jaar van start ging met Tijd voor Krijt was ’t Caves in Wintelre. Hun reactie:   

“Biljartvereniging ’t Caves heeft meegedaan aan de leuke actie van de KNBB, Tijd voor Krijt. Doel hiervan was om op een avond mensen te verwelkomen die ooit eens gespeeld hadden maar dit niet meer deden of interesse hadden om te gaan spelen.”

“Een paar weken lang heeft ’t Caves op vrijdagavond haar deuren open gezet voor deze actie. Elke week waren er een paar mensen die interesse hadden in de biljartsport.”

“Er zijn mensen geweest die lang geleden gespeeld hadden maar dit door oorzaken niet meer deden. Het kriebelde wel maar ze zeiden: je gaat niet zo snel alleen ergens naar toe om te kijken of je kan aansluiten. Op vrijdagavond heeft ’t Caves haar clubavond. Dan zijn er verschillende spelers aanwezig. Ook verschillende die uit ons dorp komen. Zij speelden een partijtje tegen de mensen die hiervoor kwamen. Als ze nog nooit gespeeld hadden dan werd er van alles eerst uitgelegd. Het praat dan toch makkelijker met iemand die je een beetje kent.”

 

“Er zijn mensen geweest die lang geleden gespeeld hadden maar dit door oorzaken niet meer deden. Het kriebelde wel maar ze zeiden: je gaat niet zo snel alleen ergens naar toe om te kijken of je kan aansluiten"
't Caves, Wintelre

 

“De ene week waren er meer deelnemers dan de andere week maar ik denk dat dit heel normaal is. De eerste avond was druk bezocht. Er was aandacht aan geschonken door de KNBB en door ’t Caves. Op social media maar ook in de media. Onze voorzitter kreeg symbolisch de blauwe bal uitgereikt. Deze staat in ons clublokaal. We hebben als vereniging hier nieuwe spelers aan overgehouden. Twee spelers die weer zijn begonnen nadat ze wel gespeeld hadden vroeger maar gestopt waren. Deze gaan ook weer meespelen in een van de competities. Twee spelers die zich bij onze vereniging hebben gevoegd en op onze clubavond gaan meespelen.”

“Misschien kriebelt het nog bij een paar mensen en twijfelen ze nog. Je bent altijd welkom om op vrijdagavond bij ’t Caves te komen spelen. Onder het genot van een kopje koffie zullen we dan uitleggen hoe onze vereniging eruitziet en wat wij allemaal doen.”

“Inmiddels is ook bekend geworden dat NOC*NSF de KNBB beloond heeft met de Van Tuyll Beker vanwege het maatschappelijk programma Tijd voor Krijt. De felicitaties gaan dan ook van ons naar de KNBB!”

 

 

Ervaringen van projectleider Michel Hofstede

We vragen projectleider Michel Hofstede wat hij precies doet, wat clubs/locaties kunnen verwachten van Tijd voor Krijt, en hoe hij de voortgang/resultaten van Tijd voor Krijt ervaart.

Michel, je bent nu al enige tijd actief als projectleider Tijd voor Krijt. Wat doe je precies als projectleider?
Ik verzorg (mede) de werving van de verenigingen. Indien de verenigingen zich hebben aangemeld dan neem ik contact met ze op en indien zo nog meer enthousiast zijn over Tijd voor Krijt (en dat lukt) :) zoeken we gezamenlijk naar een startdatum.

Ik maak het communicatiepakket (flyer - krijtjes e.d.) in orde, zorg voor een projectplan naar de verenigingen waarin staat wat ze van ons mogen verwachten en wat de verenigingen mogen doen (allemaal niet zo spannend hoor), ik zorg voor een draaiboek van de startdag, ik maak contact met de gemeente en/of sportbedrijf, zodat zij ook de flyer delen en veelal ontstaat hier een goed contact uit voor de vereniging. Ik ben aanwezig op de startdag en ik hou onderhoud het contact met de verenigingen.

 

"Ik maak het communicatiepakket (flyer - krijtjes e.d.) in orde, zorg voor een projectplan naar de verenigingen waarin staat wat ze van ons mogen verwachten en wat de verenigingen mogen doen (allemaal niet zo spannend hoor), ik zorg voor een draaiboek van de startdag, ik maak contact met de gemeente en/of sportbedrijf, zodat zij ook de flyer delen en veelal ontstaat hier een goed contact uit voor de vereniging. Ik ben aanwezig op de startdag en ik hou onderhoud het contact met de verenigingen"
Michel Hofstede, projectleider

 

Ik denk ook altijd na over hoe we Tijd voor Krijt (nog verder) kunnen ontwikkelen en dus te verduurzamen, waarbij ik hoop dat (en ondertussen zeker weet) dat wij verenigingen hier echt mee (verder) helpen. Al is het maar in een stukje exposure, maar natuurlijk in het meest gewenste geval in nieuwe leden en ook dat lukt! Zoals ik ook van elk bezoek bij een vereniging leer en dit direct toevoeg in het projectplan, zodat een volgende vereniging hier weer van kan profiteren.

 

Hoe gaat het tot nu toe? Wat zie je als de grootste successen? En, misschien een leuke ervaring die je kunt delen?
De grootste successen vind ik dat verenigingen zelf enthousiast zijn over hun vereniging en deze met onze hulp, een beetje tijd en enthousiasme vanuit Tijd voor Krijt, de vereniging en dus het spelletje biljart eigenlijk weer een soort boost/impuls willen geven. Als je enthousiast en ondertussen ook gastvrij bent, merkt iedereen dat en dus ook je deelnemers van Tijd voor Krijt. Ik ben ervan overtuigd dat dat belangrijke voorwaarden zijn om (weer) te gaan biljarten, naast dat biljarten natuurlijk gewoon ook heel leuk is. :-) Kortom een prettig, enthousiast en gastvrij ontvangst met een aangeboden kopje koffie is het begin, maar essentieel. 

 

"De grootste successen vind ik dat verenigingen zelf enthousiast zijn over hun vereniging en deze met onze hulp, een beetje tijd en enthousiasme vanuit Tijd voor Krijt, de vereniging en dus het spelletje biljart eigenlijk weer een soort boost/impuls willen geven. Als je enthousiast en ondertussen ook gastvrij bent, merkt iedereen dat en dus ook je deelnemers van Tijd voor Krijt"
Michel Hofstede, projectleider Tijd voor Krijt

 

Mijn tip is ook laat Tijd voor Krijt vooral aansluiten en/of een vliegende start zijn op een moment waarop de vereniging open is en er dus al gebiljart wordt. 

Ik kan eigenlijk geen argumenten bedenken waarom je niet mee zou doen aan Tijd voor Krijt, immers, je doet het, jullie doen het voor jouw eigen cluppie. Over hoe het tot nu gaat ben ik tevreden en ik hoop (en denk) dat ik nog veel meer verenigingen mag bezoeken omdat ze aan hun vereniging willen werken! En ja daar werken wij met Tijd voor Krijt graag aan mee.

Tot slot: kijkend naar de cijfers zullen sommige mensen misschien zeggen dat er ‘maar’ 1 of 2 leden zijn bijgekomen, of ‘maar’ 4 of 5 spelers aanwezig waren. Maar voor veel clubs is één of twee nieuwe leden of vier of vijf extra mensen in het lokaal procentueel een groot verschil! Veel clubs hebben moeite de doelgroep aan te boren van de recreatieve speler die best wat hindernissen of huiver voelt om bij een club te gaan spelen. Door deze speler gezellig en laagdrempelig binnen te halen, is waarde geboekt voor club én speler – omdat de kans groot is dat de club er een loyale en enthousiaste speler bij heeft. En éen of twee nieuwe spelers kan voor relatief veel clubs het verschil zijn tussen “hey kijk eens, we gaan best lekker!” en “zie je wel, het wordt ieder jaar minder / er komt nauwelijks nog nieuwe aanwas bij.”

 

"Kijkend naar de cijfers zullen sommige mensen misschien zeggen dat er ‘maar’ 1 of 2 leden zijn bijgekomen, of ‘maar’ 4 of 5 spelers aanwezig waren. Maar voor veel clubs is één of twee nieuwe leden of vier of vijf extra mensen in het lokaal procentueel een groot verschil!"
Michel Hofstede, projectleider

 

Welke plannen/verbeterpunten zijn er voor de toekomst?
Dat zijn er mijns inziens nog best wel veel, bijvoorbeeld:

  • De (regionale) samenwerkingen zoeken met GALA; "GALA - Gezond en Actief Leven Akkoord. Gemeenten en GGD’s, zorgverzekeraars en VWS werken samen aan een gezond en actief leven voor iedereen."
  • Een wervend projectplan vóór (en ondertussen eigenlijk door) de verenigingen, want na elk bezoek van een vereniging leer ik, leren wij ook en indien relevant pas ik dit direct aan in het projectplan zodat de 'volgende' vereniging hier direct profijt van heeft.
  • Versterking - verduurzaming van het programma door middel van een partner/sponsor
  • Kansrijke subsidies aanschrijven
  • Het nog meer zichtbaar maken van de (beoogde) waarden van Tijd voor Krijt/biljart
  • Leuke en wervende campagne richting de verenigingen 

 

Je geeft aan dat soms er ook contact is met gemeenten. Kun je hiervan een voorbeeld geven?
Ja hoor. Ik heb een zeer constructief gesprek gehad met de Gemeente Amsterdam en BV De Kimme, één van onze eerste locaties met relatief weinig deelnemers maar door Tijd voor Krijt wél twee nieuwe leden. De eerste winst was al dat De Kimme in het vizier (CRM bestand) van de gemeente is gekomen door Tijd voor Krijt, en dat is heel belangrijk voor biljartlocaties met sociale functie/maatschappelijke waarde.

Vervolgplan is dat de Kimme een projectplan gaat schrijven met als doel te groeien van 72 leden naar 90 leden in 1,5 - 2 jaar. Dit plan zal integraal worden gebruikt met en bij de activiteiten van De Gemeente en subsidies en mogelijk zelfs bij/voor sponsoren. De gemeente zal hierbij ondersteunen met meelezen, mogelijk subsidies, zichtbaarheid, activiteiten waaraan De Kimme mee kan doen e.d.. En zullen proactief ook de Kimme betrekken bij 'kansrijke' projecten. 

 

Als locaties of verenigingen denken: “Hey, dat wil ik ook”, of als ze willen overleggen met jou of Tijd voor Krijt iets voor hen zou zijn, wat moeten ze dan doen?
Mail of bel vooral, dan kan en zal ik ze enthousiast vertellen over Tijd voor Krijt en wat wij voor ze kunnen doen, wat de vereniging zelf moet doen om er samen een succes van te maken. Want dat het een succes kan zijn bewijzen de verenigingen die deelnemen!

 


 

Meer info over Tijd voor Krijt

Website Tijd voor Krijt
Alle voorgaande artikelen over Tijd voor Krijt op KNBB.nl

 

Tekst & foto’s: KNBB/Tijd voor Krijt
Foto blauwe bal: Charissa Beemsterboer
Met dank aan: Michel Hofstede, BV de Kimme, ‘t Caves

Initiatieven KNBB Recreatief
Volg ons online